Nu är det OS 2018 som gäller

Åre, Östersund och Jämtlands län har varit i blickfånget för miljontals människor runt om i världen och det står klart att VM 2007 i Åre blev en stor framgång. Därmed gäller att vi från länets sida kraftsamlar för en fortsättning. Att få ett OS 2018.

VM-bolaget, Åre kommun och alla övriga intressenter och engagerade, har gjort en betydande satsning. Den är verkligen värd all uppskattning. Regionen har under förberedelserna för VM undergått en snabb förändring. Mycket kapital har investerats och resultatet är att Åre nu framstår som det obestridda centrat för den alpina sporten i Norden. Svenskar reser gärna runt i världen för att besöka de olympiska spelen. Men man kan inte bara gå bort på kalas, det är en självklarhet med den världsbild vi har i Sverige att vi förr eller senare måste ”bjuda igen” som vintersportnation.

Bakom oss ligger ett antal ansökningar från Åre/Östersund om att få anordna de olympiska vinterspelen. Nu gäller att med den inspiration och självförtroende som årets VM gett, söka OS-spelen 2018. Det var också anledningen till att jag tillsammans med riksdagskollegan Sven Bergström i höstas motionerade om i riksdagen och sökte regeringens stöd för en ansökan.

Nyligen lät Internationella Skidfederationen, FIS, ordförande Gian Franco Kasper förstå att han för sin del också kan tänka sig
Åre/Trondheim som arrangör av vinter-OS 2018. Trots detta väljer Gunilla Lindberg, vice ordförande i IOK (Internationella olympiska kommittén), att avfärda förslaget. Vi lever dock i en allt mer globaliserad värld, IOK borde uppmuntra och bejaka internationella samarbeten.

En kombination mellan Åre/Östersund och Trondheim vore ett spännande och helt nytt koncept. Kanske så spännande att till och med IOK skulle kunna tänka sig att ompröva sina tidigare ställningstaganden. Ordföranden i VM-bolaget Olof Stenhammar, har nyligen i en tidningsintervju avslöjat att IOK-presidenten Jaques Rogge väntade en extra dag med beslutet om spelen 2014 för att Sverige skulle hinna få in sin ansökan. Det vittnar också om att världsopinionen väntar sig att Sverige ska fortsätta att söka spelen.

Med erfarenheterna i Åre och framgångarna med VM i ryggen, finns det all anledning att vi förbereder en ny ansökan. Nu gäller det att vi från länets sida kraftsamlar för att nå målet att anordna OS 2018. Idrottsministern har ställt sig positiv till en ansökan och efter VM-succén har vi alla förutsättningar, men det gäller att starta planering och förberedelser nu. Jag har tagit upp denna fråga med Norges regering och kommer att initiera ett arbete för att få till stånd OS 2018 i vår region.

Per Åsling, riksdagsledamot (c)