(S) har del i den ohållbara situationen för grisbönder

2011-06-01 Replik till debattartikel publicerad i Aftonbladet

Per Åsling (C): Välkommen till verkligheten

Vi vill ha svensk flintastek på grillen, skriver socialdemokratiske riksdagsledamoten Hans Hoff i en debattartikel i Aftonbladet (30/5).

Ja, konsumenterna efterfrågar svenskt kött, och det är bra. Dessvärre är situationen för den svenska grisnäringen akut. Socialdemokraterna tycks nu har upptäckt detta. Välkommen till verkligheten!

Men Hans Hoffs plötsliga omsorg om svenska grisbönder känns påklistrad. Socialdemokraterna har sannerligen inte velat lösa de problem som skapat det mycket svåra läget för grisnäringen. Snarare har Socialdemokraterna stått för en politik som skulle öka kostnaderna för landsbygdsföretag som kämpar för sin överlevnad. Jag är säker på att detta genomskådas, inte minst av grisbönderna själva.

I dag får en bonde mindre betalt för fläsket än vad djuren kostar att föda upp.
Trots detta har Socialdemokraterna i riksdagen lagt ytterligare kostnader på grisbönderna.

Sverige h a r en livsmedelsstrategi, den heter Sverige – det nya matlandet. Vi ska bli bäst i Europa på mat. Antalet turister som kommer till Sverige har ökat. Allt fler kommer hit för vår landsbygd, våra djur, vår natur och vår fantastiska mat som skapar de öppna landskapen. Sverige står på prispallen i Kock-VM och har fått fler restauranger med Michelinstjärnor. Regeringens landsbygdsstrategi är ambitiös och omfattande. Dessutom har LRF precis antagit en livsmedelsstrategi som kan få stor betydelse för näringen.

Nu är det upp till oss politiker att fatta kloka beslut som lyfter landsbygdsnäringen. I regeringen arbetar Centerpartiet och landsbygdsminister Eskil Erlandsson målmedvetet för att kunna ersätta de svenska bönderna för den högre nivå på djurskydd som vi har i Sverige och samtidigt förbättra djurvälfärden i resten av Europa.

För att klara det krävs fler politiker som anser att djurskyddet är värt att betala för.

Svenska grisbönder behöver rättvisa konkurrensvillkor för att kunna erbjuda det kött som folk vill köpa. Svenskt griskött har hög kvalitet, det är producerat med höga krav på både djurskydd och miljö, skapar jobb i hela landet.

Den svenska livsmedelsproduktionen måste öka. Vi borde kunna producera minst motsvarande den svenska konsumtionen. Vi i Sverige ska givetvis både importera och exportera livsmedel. Vi ska också ta vårt ansvar för att förse världens hungriga magar med bra livsmedel. Matlandet Sverige har lysande förutsättningar med ren och bördig jord, rent vatten och ren luft.

Per Åsling
Riksdagsledamot (C)