Socialdemokraternas slag mot småortssverige

Som centerpartist gläds jag åt Leif Pagrotskys besked (DN 30/11) om att han som utredare av en framtida socialdemokratisk skattepolitik sannolikt inte kommer att föreslå några återställare av Alliansens politik.

Att socialdemokraterna saknar politisk styrfart och byter fot i fråga efter fråga kan vara lätt att le åt som alliansföreträdare. Men i grunden är (S)-krisen negativ för svensk samhällsdebatt. Diskussionen om vilken färdriktning Sverige ska ta blir lidande när de politiska skiljelinjerna blir otydliga, både för väljare som politiker.

Socialdemokraternas budgetmotion för 2012 är en diger lunta fylld av förslag som skulle finansieras med ett batteri av skattehöjningar. Där skrivs bland annat att ”Regeringens.. ekonomiska politik baserad på stora skattesänkningar har nått vägs ände”.

Pagrotskys lappkast i skattefrågan väcker därför ett antal frågor. Vad tycker (S) om jobbskatteavdragen? Hur ska de finansiera sina ambitioner utan en egen skattepolitik? Och hur länge gäller partiets senaste giv i skattepolitiken?

Allt mer tyder nu på att Socialdemokraterna har tappat kontakten med verkligheten i de delar av landet som ligger bortom Stockholms tullar. (S) föreslår i årets budgetmotion en kilometerskatt på vägtransporter som ska finansiera en miljardrullning till Stockholms tunnelbana. Att bygga ut tunnelbanan må vara lovvärt. Men det är en klassisk socialdemokratisk avfolkningspolitik att lägga kostnaderna på landsbygds- och småortssverige för att finansiera satsningar i storstäder.

Tommy Waidelich, socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, är svaret skyldig varför (S) vill lägga en kostnad på fyra miljarder per år på dem som bor utanför storstäderna.

De allra flesta svenskar bor väldigt långt från en tunnelbanestation och är beroende på ett eller annat sätt av fungerande och kostnadseffektiva vägtransporter. Socialdemokraterna har i sin budget sytt ihop ett effektivt paket för att utarma landsbygden. Centerpartiet verkar istället för att vi ska ha både levande byar och orter i hela landet – utan att det ena sker på de andras bekostnad.

Per Åsling (C)
Riksdagsledamot från Jämtlands län
Ekonomisk-politisk talesperson