Förnuftet har segrat

Tin Gumuns i Vikarbyn har drivit en lång kamp mot Skatteverkets krav på att hennes fäbodverksamhet, trots att hon saknar både el och 4G-täckning, ska ha ett digitalt kassaregister.

I dag kom en dom från kammarrätten som ger Tin Gumuns rätt mot Skatteverket. Hon får därmed dispens från regeln om digitalt kassaregister – och hennes kamp är över.

– Förnuftet har segrat till slut. Det traditionella fäbodbruket måste överleva. Det ska uppmuntras, inte motarbetas, säger Per Åsling, skattepolitisk talesperson för Centerpartiet.

När kassaregisterlagen antogs var det uttalat att undantag skulle göras på ett frikostigt sätt. Så har det inte blivit. Bara 5 av 1 800 ansökningar har fått ja.

– Min grundinställning har hela tiden varit att fäbodar med levande fäbodproduktion generellt ska vara undantagna kravet. Det är nog uppenbart för de flesta att det inte är rimligt med krav på digitalt kassaregister i fäbodar utan ström och med dålig eller obefintlig mobiltäckning, säger Per Åsling.

– Tanken med lagstiftningen var aldrig att verksamheter som inte har någon praktisk möjlighet att uppfylla kravet på kassaregister skulle tvingas stänga. Enligt min mening är det ur ett samhällsperspektiv oerhört viktigt att kontrollverksamheten inte får överta och styra vilka näringsverksamheter som får finnas, säger Åsling.

Centerpartiet står för Närodlad politik. Vi strävar efter ett hållbart Sverige där människor får bestämma mer själva.