Felräkning drabbar landsbygden

– Som det ser ut blir nästan 5400 hushåll i Jämtlands län ställda utan bredband. Över 70 procent av det som planerats ser ut att gå i stöpet. Det är inte rimligt att det slår så här snett, säger Per Åsling (C).

Jordbruksverkets beräkningar har kraftigt underskattat byggkostnaderna för bredband. Det innebär att lågt räknat 50 000 hushåll i landet riskerar bli utan bredband.
Meningen var att de 3,7 miljarderna skulle räcka till 148 000 hushåll, men i verkligheten tycks det bara bli knappt 100 000.

– Vi i Centerpartiet menar ju att bredband är det femte transportslaget och därför är detta riktigt allvarligt. Ska det vara möjligt att bo, driva företag och jobba på ett modernt sätt i hela landet, då måste bredbandet också finnas över hela landet, säger Åsling.

Jordbruksverket och EU har kraftigt felberäknat byggkostnaderna. Det är dock, enligt Åsling, inte skäl nog att sänka ambitionerna. Regeringen måste vända på varenda sten för att kunna bygga ut åt fler.

– Det här behöver landsbygdsminister Sven-Erik Bucht agera på. Men det ser tråkigt nog mörkt ut. För bara någon vecka sedan ville ju ministerkollegan från Miljöpartiet, Mehmet Kaplan, till och med införa skatt på bredbandet, säger Åsling.