Skattekontorsflytten ska stoppas permanent

Centerpartiet har informerats om att nedläggningen av Skatteverkets kontor på nio orter tillfälligt stoppas. Per Åsling, ordförande i skatteutskottet, har varit skarpt kritisk till de tidigare planerna och Centerpartiet tog därför initiativ till en aktuell debatt i riksdagen.

– Det visar hur viktigt det är att vi via aktivt oppositionsarbete lyckats tvinga Skatteverket och regeringen att bromsa flyttcirkusen. Vår inställning är att flytten ska stoppas permanent. Vi kommer vara som iglar på myndigheter och regeringen, säger Per Åsling.

Regeringen har så här långt aviserat att Statskontoret fått i uppdrag att titta på myndigheternas lokalisering. Per Åsling – som varit med och skrivit brev till statsminister Stefan Löfven i ärendet – menar att ett uppdrag inte räcker.

Regleringsbreven bör skrivas om.

– Man får inte ha ett uppdrag till Statskontoret som förevändning att inte vidta några åtgärder. Nu har Skatteverket gett regeringen extra arbetstid och därför kan man kräva mer än bara ett uppdrag, säger Per Åsling.

– Ett uppdrag till Statskontoret är i min värld lite för svagt. Jag tycker Stefan Löfven ska se till att skriva om regleringsbreven omgående och stoppa centraliseringen. Det går att göra med kort varsel, säger Per Åsling.

Berörda skattekontor finns på följande orter:
Enköping
Hudiksvall
Ludvika
Lycksele
Mariestad
Simrishamn
Vetlanda
Värnamo
Ängelholm