Frejdigt i Vilhelmina

I går var jag inbjuden till Vilhelmina av kommunalrådet Maria Kristofferson (c) och deltog i ett mycket intressant program. Vi besökte tre företag:

SCA-ägda Vilhelmina-sågen där chefen (tillika förre Camfore-medarbetaren) Lars Andersson tog emot. Samtalet kom att handla om den globala utvecklingen i träbranschen. I dag går det bra för de svenska sågverken. Frågan om moderna, klimatsmarta transportlösningar kom givetvis upp. Inlandsbanan kommer att kunna ha nyckelroll som transportpulsåder från Norrlands inland och marknaden söderut.

Umlax där vi togs emot av vd och delägaren Josef Nygren. Företaget är störst i landet när det gäller odlad röding, och är delägare Vattenbrukscentrum Norr (gamla fiskerianläggningen i Kälarne). Vi fick bekräftat att fiskodling i inlandet har stor potential och kan bli en viktig framtidsnäring, vilket både jordbruksminister Eskil Erlandsson och vattenbruksutredaren Håkan Larsson lyft fram. Våra grannländer, även Danmark, har betydligt större odling av matfisk än vad vi har i Sverige.

M Bergman Fisk/Fisk i Vilhemina AB som drivs av Martin Bergman, en fantastisk entreprenör. Han visade runt i sina nybyggda lokaler som trots att de togs i bruk sommaren 2009 redan är för små. Utbyggnad startar därför i maj. Martin har utvecklat ett särskilt handlag att röka fisk till en enastående gourmetprodukt. Han har blivit hedrad med flera guldmedaljer av Eldrimner. Martin lyfte i sin tur fram Eldrimners betydelse för mathantverkets utveckling, och anser att Jämtlands län är ett föredöme när det gäller småskalig matproduktion. Som jämte med hjärta för de gröna näringarna känns det förstås roligt att höra sådant. Uppenbart är att en lika positiv matutveckling sker i Västerbottens inland.

Dagen avslutades med möte på Vilhelmina hotell där jag lyfte fram ”10 åtgärder för att frigöra Norrlands utvecklingskraft”. Åtgärderna mottogs positivt med en bra och konstruktiv diskussion där jag fick med mig mycket nyttigt för det fortsatta arbetet. Ett förslag som jag fick och tycker är väldigt intressant är att införa en landsbygdsvariant på Rot och Rut. Dessa avdrag för reparationer och städning har slagits ihop och kallas nu Hus-avdrag, hushållsskatteavdrag för tjänster. Som mest kan en familj där båda står som ägare till fastigheten få tillbaka 100.000 kronor för arbetskostnaden när det gäller städning och reparationer. Motivet för landsbygdsvarianten är bland annat att stimulera skogsskötsel.