Recept Kälarne 4 maj

Kälarne 4 maj 2014

Recept: Theresa Flatmo, Grannäset Kök och Gård

4 portioner

Tvätta händerna, dra på dig ett förkläde, le och gör allt med kärlek så kommer du lyckas.

Kantarellsoppa

Ta en näve torkade kantareller och lägg i vatten.
Alternativet är ½ liter färska (lukta på dem och njut).
1 bit morot som finhackas
½ lök finhackas
ett kläm tomatpure
5 dl grädde
2 dl vatten
1 buljongtärning
en nypa timjan
salt och peppar
soja

  • Finhacka kantarellerna, och då menar jag finhacka, detsamma gäller morot och lök. Fräs med en klick smör.
  • När det har smattrat klart i kastrullen, häll på grädde och vatten, låt koka tillsammans med buljongtärning. Kläm en matsked tomatpure, soja, salt och peppar, smula över timjan.
  • Smaka dig fram tills det smakar som du vill ha det,
  • Sist men inte minst sherry, ett par matskedar. Mums!

Foccacia

50 gr jäst, blå
6 dl vatten
4 msk honung
2 msk flingsalt
1 dl olivolja
13-14 dl vetemjöl special

  •  Smula jäst, tillsätt ljummet vatten, salt honung olja, arbeta in mjölet.
  • Jäs 30 minuter.
  • Upp på plåt, strö över det du tycker smakar bra, rosmarin, rödlök, fetaost. Strö över flingsalt.
  • Degen/smeten skall vara cirka tre cm hög och den ska vara rätt kladdig.
  • Jäs 30 minuter.
  • In i ugnen i 15 minuter på 195 grader. Varmluft går snabbare.

Varmrätt: Tryffelpotatismos med korv från Trångsviken

Rörörda lingon och frästa rädisor
Koka potatis och pressa
Tillsätt riven ost
Grädde
Smör
Salt
Peppar
Ett par droppar tryffelolja

  • Mängd efter tycke och smak, överdriv gärna, då blir det godare, (dock inte med tryffeloljan)
  • Pytsa upp dem i små ugnsfasta koppar och kör i ugnen i cirka 7 minuter på 200 grader.
  • Skär korven med andakt, stek i lite smör eller olja.
  • Fräs rödisor som är delade i bitar i stekpannan, häll på balsamvinäger (balsamico).
  • Köp en hemlagad senap från Grannäset (såklart, vad annars?).
  • Rör ut 2 dl lingon i knappt 1 dl socker, detta bör göras ett par timmar innan servering.
  • Lägg upp upp på tallrik. Servera!

Pelle och kastruller_webb

Dessert: Chokladkaka med mascarpone och bär

Laga till ditt favoritrecept på chokladkaka.

  • Hacka sönder den med en sked till 1 cm stora bitar.
  • Vispa 2 dl grädde ganska hårt.
  • Ta 100 gr mascarpone och rör ut i den vispade grädden.
  • Tillsätt ½ dl florsocker.
  • Rivet skal av ½ lime.
  • Kläm ut saft tills det blir rätt syra på röran.
  • Koka hallon, pressa genom sil tillsätt lite florsocker.
  • Låt svalna.
  • Varva chokladkaka med kräm i ett glas, ringla passerade hallon. Toppa med hallon.

Smaklig måltid!