Mina egna recept – Pelles mat

 

IMG_2016

Jag är uppväxt på bondgård och vi hade Charolais och Hereford som gav fint kött, men det var inte vardagsmat. Vi fick sillpudding, kålpudding, njurstuvning, paltbröd och köttbullar i veckorna. Man åt det som serverades.

Här följer några recept på mat i min omgivning:

Pelles Paradnummer

Borsta potatis, helst nyintagen från land eller källare. Ansa bort ev styggheter, men gröna perer slängs ovillkorligen. Lägg pererna tätt travade i kastrull, slå på kallt vatten tills översta topparna knappt täcks. Lägg på lock. Sätt på plattans högsta värme, låt koka upp o dra sedan ner till mjukt småkokande. Passa dem och prova med teststicka, de ska väl släppa stickan men får absolut inte överkokas. Slå av vattnet två gånger och ställ sedan tillbaka kastrullen på den heta plattan, utan lock. Ruska lite så att vattnet dunstar från botten, utan att pererna bränns. Lägg generöst med hushållspapper ovanpå, och sedan locket. Nu står de fint tills du ska äta.

Under tiden peran kokar, steker du mjäll, smakrik falukorv från Trångsviken eller Änge i helt lite smör i medelvärme. Skär lagom tjocka skivor, snitta kanten så håller de sig raka i stekpannan.
Servera korven o peran med favoritketchup, hårdbrödmacka och valfri dryck.

bild
Snacka om närodlat. Här lägger Agda ägg i tidningskorgen i köket. Det händer ganska ofta att hon smiter in med Sorsha, Golden retriver-tiken.

Fiskbiffar
Hustrun fuskfiskar ett block ur frysen, sej, torsk eller liknande 400g – paket. Låter det tina, skär i mindre bitar så de går att mixa. Kör fisken med 1 tsk salt, 1krm mald peppar, 1 ägg, 2 msk mjukt smör, 1 msk potatismjöl och 3 dl mjölk. Stek klickar av smeten i smör i inte så het panna, 3-4 min per sida tills de blir genomstekta. Servera med kokt potatis och lite svampsås eller spenat eller bara citron.

Morotssoppa
Det där med soppa o grönsaker var inget för vår son Erik. Men så en dag bjöd Folke på smakprov i vår lanthandel. ”Okej” sa grabben, ”den här kan vi äta”.

6 medelstora morötter
2 stora potatisar
1 stor gul lök
Ca 3 hg rimmat bogfläsk
2 tärningar grönsaksbuljong
1 l vatten
1 dl grädde
Lite smör att steka i
Hackad persilja, salt o peppar

Tillbehör: Rostade brödtärningar av franska, kall creme fraiche

Fräs små tärningar av fläsket med den finhackade löken. Lägg i grovt riven morot, det får inte vara för hett så det bränns. Flytta över allt till en kastrull. Häll i vatten, grovriven potatis och buljong.
Låt småkoka ca 25 minuter. Slå i grädde, smaka av om det behövs salt o peppar.
Servera med brödtärningar, creme fraiche samt persilja för dem som gillar det.

Hemköpt knäckebröd
Runda kakor av knäckebröd, köpt hos vår handlare, är mitt vardagsbröd. Ibland kostar vi på att rosta det en aning. Lägg bröd på gallret eller en plåt i övre mitten av ugnen med grillvärmen på 175 grader. Passa så det inte bränns. När det har kallnat är det sprött och knaprigt. Enkel lyx, kan man säga.

Guns sommarkakor
Vår pojk Nils tyckte mycket om att fika hos Gun, men med allergi fick han inte smaka på allt. Omtänksamt nog fanns de här favoriterna ofta i kakburken…

IMG_1987

2 hg smör eller margarin
1 dl socker
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl

Rör smör och socker pösigt. Blanda potatismjöl o vetemjöl lite först, rör snabbt ihop till en deg.
Rulla ut till en korv, skär bitar. De rullas till kulor som läggs på plåt med bakplåtspapper, och så trycker du till med en gaffel på varje. Grädda i 175 – 200 grader varm ugn tills botten är en aning ljusbrun och kakan genomgräddad. Tjuvsmaka inte förrän de kallnat lite.

Marys lingonsylt
Visst är rårörda lingon goda, men om sylt ska hålla i källaren länge krävs kokning och socker.

IMG_2099

5 l lingon
8-10 dl vatten
2 kg strösocker

Koka upp lingonen. Mängden vatten beror på om du sköljt dem, och hur mogna de är. Väl mogna lingon blir blaskiga med för mycket vatten. Rör om och skaka grytan ibland, så du kan ta bort skummet. Efter en kvarts kokning tar du av kastrullen och placerar den på dagstidningar på golvet. Häll socker i en tunn stråle, det är viktigt, rör och rör. 10 minuters rörning får du räkna med, för att sockret ska lösa sig väl i sylten. Det här receptet har Karl A Nilsson född 1900 antecknat för hustruns räkning, så det är väl beprövat!

Angantyrs röra
När kollegan bjuder på renkött från Vålådalen, serverar hon ofta med den här röran som passar till bra till allt viltkött.

2 dl creme fraiche
2 msk, helst rårörda lingon, men sylt går också
2 pressade vitlöksklyftor
Salt o peppar efter smak

Gör röran ett par timmar innan servering, den behöver tid att gotta ihop sig.

Kalaspaj
Börtnans fisk är för god för att lägga i paj, jag säger bara det, men ibland strejkar övriga i familjen mot kokt potatis. Här är en god paj:

IMG_2060

Pajdeg:
150 g smör
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 msk kallt vatten
Hacka ihop i maskin eller för hand, pressa ut degen i en pajform 25 cm i diameter. Ställ den svalt en halvtimme. Sen förgräddar du pajskalet i 200 grader, 10 minuter.

Fyllning:
2 purjolökar strimlas o puttras i lite smör.
300 g kallrökt lax strimlas, lägg det o purjon i pajskalet.
3ägg vispas ihop med
2 ½ dl matlagningsgrädde,
100 g ädelost grovrivs o rörs i.
Smaka av med salt o peppar, häll över laxen o purjon.
Grädda i 200 grader en dryg halvtimme. Servera varm eller ljummen.

Blodplättar
Slakt på gården var aldrig roligt, men nödvändigt. Att ta tillvara är ett sätt att visa tacksamhet och respekt. Morsans blodplättar var goda.

IMG_2048

Jag har inget färdigt recept, bara ungefär: Leta efter ett recept på blodpudding. Anpassa det till mängden blod som numera kan köpas fryst. Tina blodet i kylskåp över natten. Följ mängden vätska att späda med från ditt recept, men välj svagdricka/ porter eller liknande, kanske med lite gräddmjölk. Välj grovt rågmjöl som mjöl, och kom ihåg att röra ut kryddorna noga i mjölet – det är inte gott med en klump nejlikekrydda brännande på tungan. Kryddorna bör vara nejlika, ingefära, mejram, kryddpeppar och salt förstås. Använd gott, hackat äpple och lök som får mjukna i smör istället för ister, äpplet ger saftighet och sötma så sirapsmängden kan minskas eller uteslutas i smeten. När smeten svällt steker du plättar av den i stekpanna med smör. Servera med lingon och lite keso, gräddfil eller liknande. Plättarna blir lite frasigt sega, men ha inte så hett att de bränns!

Bortglömt godis
Det är vanlig vardag, skafferiet är kaktomt och kroppen fordrar något gott till kaffet efter maten.
Då gör man barndomens chokladröra:
1 rågad tsk kakao
2 tsk socker
1 slatt vispgrädde.
Variant; som diabetiker tar jag ungefär 1 tsk farinsocker för konsistens o smak, 1 tsk sötningsmedel och så använder jag kvalitetskakao köpt hos Tinas praliner. Lite havregryn kan få röras med, och om sötman blir jolmig (sötningsmedel är inte riktigt som socker) tar jag lite, lite salt o kanel.
Okej då. Det är hustrun som kan finliret med det där. Men jag skrapar ur koppen bäst.

IMG_2087