Recept Marieby 15 juni

Marieby 15 juni 2014

Recept: Lena Svedevall, Lustgården Marieby

12 portioner

Laxbakelse – (Kan med fördel förberedas dagen innan) 12 pers

36 skivor bröd – gärna blandat grovt och ljust. Tag ut en stor cirkel av de olika bröden.

Gör en hovmästarsås av olivolja, vitvinsvinäger, massor med dill, smaka av med salt och peppar, Lägg hovmästarsåsen på första lagret.

Gör därefter en romsås på 5 dl crème frachie, hackad röd lök och ca: 200 g stenbits rom, som för ligga på lager två.
Täck hela ”bakelsen” med crème frachie.
600 g kallrökt lax, skär laxskivorna så de är i samma höjd som bakelserna och att de räcker runt hela.
Lägg varje bakelse på en stor grönsallad typ Lollo Biondo eller liknande.
Garnera med räkor, dill och citron.

Marinerad Älgstek

2 kg Älg innanlår
Marinerat i saltlag tre dygn
Stekt i ugnen i låg temperatur ca: 80 grader, i ca: 6 timmar i stekpåse
därefter ny marinad.
Steken skivas i mycket tunna skivor som rostbiff.

Pepparsås med tutch av choklad

Såsens bas är stekskyn ifrån stekpåsen, spädes med viltfond, grädde, en svätt whisky och mörk choklad, krydda med olika peppar, vit, svart, och rosepeppar och salt förstås.

Matvete

Kokas enligt paketets instruktion – salta , peppra och klipp över persilja.

Sommarsallad
Blandade sallads sorter, spenat, tomater, gurka, melon, med en mild hallonvinegrett.

Surdegsknäcke al la Lustgården

Rosta pumpa- och solros frön lätt i stekpanna
Mixa 250 g havregryn i matberedare, blanda sedan ner 3-4 dl lantvete av kravmjöl – gärna från Jämtland. Lös upp vildhonung ca 1 msk i ljummet vatten 2,5 dl och blanda med din vetesurdeg. Tillsätt havremjölet (spar lite till utbakningen).
Krydda upp med nystött kummin och salt. Låt jäsa minst 10 timmar, ev längre.

Baka ut till 30 – 35 rektangulära knäckebitar – grädda i 200 grader i ca 10-15 minuter, låt kallna på galler.

Till brödet hade vi stekt en blandning av smör och kokosolja, för kärlens hälsa, som fick stå i kylen två timmar före servering. Det gav en härligt knäckig smak till surdegsknäcke- mackan.

Farmor Stinas rabarberkompott med ingefära

Skala rabarber och skär ner den i ca: 2 cm långa bitar
Låt koka i vid kastrull (ej aluminium)
Tillsätt färsk ingefära – efter smak, jag älskar ingefära så det blir en del som rivs ner i denna kompott.
Tillsätt kardemumma och strösocker efter behag.
Koka ihop på svag värme – häll direkt i portionsglas som du ställer kallt, gärna över natten.
Före servering lägg på kvarg med vaniljsmak
Garnera med blad av ex vis citronmeliss – eller vad som finns i trädgården.

Bonappetit

Hälsar Lena på Lustgården
www.lustgardenmarieby.se