C fick rätt – bybor får hem sina postlådor igen

Centerpartiet fick rätt mot PostNord – bybor får hem sina postlådor igen

– Det är orimligt att människor ska ha fyra mil till brevlådan. Därför anmälde vi PostNord till Post- och Telestyrelsen, som nu granskat ärendet och gett oss rätt, säger Per Åsling.

Sommaren 2014 flyttade PostNord ett antal brevlådor i Lidsjöbergsområdet till nya samlingsplatser. Det innebär att vissa mottagare fick 38 kilometer till sin postlåda, enkel resa. Totalt berörs 12 hushåll och 4 företag i byarna Nyhem, Inviken, Sjoutnäset, Blomhöjden, Trångmon och Härbergsdalen.

Centerpartiet engagerade sig i frågan och Eva Hellstrand, (C), begärde en granskning som nu är klar. I ett brev till Postnord skriver PTS, Post- och Telestyrelsen att:
”PTS bedömer att den utdelningen som PostNord idag tillhandahåller i det aktuella området inte är förenligt med de krav som följer av att PostNord är utsedd tillhandahållare av den samhällsomfattande posttjänsten.”

– Beskedet är principiellt viktigt för alla som bor i länet, och för alla som bor på landsbygd. Utlåtandet kan vara vägledande i de fall liknande problem uppstår på andra orter, säger Per Åsling.

PostNord har i sitt svar till PTS lovat att avståndet till postlådorna ska återställas som det var före ändringen 2014, senast 1 september i år.

– Vi kommer att hålla ett vakande öga på PostNord både när det gäller det här fallet och i andra, så att det inte uppstår försämringar som strider mot svensk lagstiftning, säger Per Åsling.