Centerpartiets förslag att lagstifta mot uranbrytning röstades ner

uran-votering

Vi ska inte ha någon uranbrytning, vare sig i Jämtland eller i övriga Sverige. Om detta borde vi vara överens. Centerpartiet i Jämtlands län har konsekvent slagits för ett förbud mot brytning av uran; liksom för kommunalt veto mot uranprospektering. Det är också en linje som Centerpartiet backat upp på riksstämmor.

I Alliansen nådde vi under regeringsåren inte ända fram då våra kamrater ansåg att kommunala brytningsvetot räckte.

– Detta ledde till att jag i samband med riksdagens voteringar under senare år röstade emot Alliansens linje, för en lagstiftning där kommunerna även har veto mot prospektering. Jag röstade då med oppositionspartierna, säger Per Åsling.

Under onsdag eftermiddag behandlade riksdagen en motion från Centerpartiet som föreslog ett förbud i lag mot brytning av uran, och för att utöka det kommunala vetot att även gälla prospektering.

– I riksdagens behandling uppstod en mycket märklig allians, där alla partier utom Centerpartiet och Vänsterpartiet, enades om att ingenting behöver göras. Det är på deras samvete som borriggarna nu kan fortsätta i Oviken och provbrytning kan komma igång, konstaterar Per Åsling.

Miljöpartiet – som i sitt valmanifest skriver ”vi vill förbjuda prospektering och utvinning av uran, olja och gas” – valde att rösta nej.

– Det räcker inte att prata om det i vallöften eller i regeringsförklaringen. Ett stopp mot uranbrytning kräver lagstiftning. Det är viktigt att det finns ett tydligt, långsiktigt regelverk, säger Per Åsling.